Wat is goede darmgezondheid?

Goede darmgezondheid kan je hebben als je precies weet wat de rol van de dikke darm is, en je ervan bewust bent dat zelfs een verstoring van die rol grote problemen kan geven. Het is gemakkelijk om het menselijk lichaam te zien als één grote machine, maar in werkelijkheid bestaat het uit veel verschillende organen. Eén zo’n orgaan heet de dikke darm. Zijn rol bij de spijsvertering betekent dat wie een goed darmflora heeft, een regelmatige stoelgang zal ervaren en zich geen zorgen meer zal hebben over buikpijn of andere ongemakken. Onze darmen spelen ook een actieve rol op ons geestelijk welzijn. Gaat het goed met je darmen dan zal dit geestelijk te zien zijn door minder snel stemmingswisselingen. Want pijn in je buik daar wordt je bepaald niet vrolijk van. Toch lijkt het erop dat sommige mensen een groter risico lopen om aan darmproblemen te lijden dan andere.

Het menselijk lichaam bestaat uit miljoenen cellen, die samen een ingewikkeld systeem vormen dat geregeld wordt door het zogenaamde “immuunsysteem” wordt bijgestaan. Dit immuunsysteem bestrijdt kwaadaardige, vergiftigende bacteriën en viruscellen terwijl hij tegelijkertijd de goede bacteriën die ons darmstelsel niet volledig zouden kunnen overleven, beschermt.

Het darmkanaal is dus heel belangrijk omdat het immuunsysteem erin wordt onderhouden. We moeten dus ons best doen om deze gevoelige functie te beschermen. Wat kunnen we er zelf aan doen?

Vermijdt voeding die ontstekingen kunnen veroorzaken

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je moet vermijden als je je darmen gezond wilt houden. Het eten van gezonde voeding met veel groenten en fruit zal je lichaam op krachten houden. Dit zal helpen om te voorkomen dat er giftige stoffen aanwezig blijven en houdt je darmflora in evenwicht. Koolhydraten en suikers zijn triggers die ervoor kunnen zorgen dat ze ontstekingen veroorzaken. Denk dan vooral aan vet en ongezond eten.

Eet voeding met probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature al in je darmen voorkomen. Er is veel onderzoek naar gedaan en ze zijn tot de conclusie gekomen dat als je extra micro organismen (gezonde bacteriën) aan voeding toevoegt dat dit erg gunstig werkt voor je darmen. Bijvoorbeeld Griekse Yoghurt, Kefir, Salami, Brie, Zuurdesembrood, Augurken en tempeh, zijn hier een goed voorbeeld van. Behalve na een antibioticakuur. Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat je dan beter geen probiotica kunt eten. Dit zou schade kunnen aanrichten aan je darmflora.

Probiotica supplementen

Heb je veel last van een slechte spijsvertering dat zich uit in winderigheid en een opgeblazen gevoel, dan zou je misschien eens supplementen kunnen kiezen met probiotica.

Communicatie tussen je hersenen en je darmen

Het klinkt misschien heel vreemd, maar die bestaat. Als jouw darmen niet in orde zijn dan heeft dit invloed op je geestelijke gezondheid. Deze link bestaat echt! Dus ben je uit je humeur of heb je als van angstaanvallen, stress en depressieve klachten ga eens kijken of jouw darmen wel gezond zijn. Dit kan namelijk ook een oorzaak van je klachten zijn! Ga niet zomaar zelf doktoren, maar neem contact op met je huisarts!

Wat is een lekkende darm en hoe kun je deze herstellen?

Een lekkende darm is een probleem waar steeds meer mensen last van hebben. Deze kan verschillende oorzaken hebben, maar voeding kan hier een belangrijke rol in spelen. Een lekkende darm is een probleem dat steeds vaker voorkomt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, maar voeding kan hier vaak een belangrijke rol in spelen. In dit blogartikel vertellen we je alles over lekkende darmen en hoe je deze kunt herstellen met voeding!

Hoe kun je een lekkende darm herkennen?

Een lekkende darm wordt ook wel een ‘leaky gut’ genoemd. Dit betekent letterlijk ‘lekkere maag’. Eigenlijk is het een ontsteking van het slijmvlies in de dunne darm, die ervoor zorgt dat er overtollige stoffen uit de darm in het bloed terechtkomen. Deze stoffen kunnen allerlei klachten veroorzaken, zoals buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel en last van de darmen. Er zijn verschillende symptomen die erop duiden dat je mogelijk last hebt van een lekkende darm. Deze varieren van persoon tot persoon, maar vaak treden ze gezamenlijk op. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, diarree, obstipatie (verstopping), opgeblazen gevoel, maagzuur, een ontregelde darmflora en allergieën.

Hoe kun je een lekkende darm herstellen?

Er zijn verschillende manieren om een lekkende darm te herstellen. Vaak is voeding hierin de belangrijkste factor. Er bestaan diverse dieetmogelijkheden die kunnen helpen bij het herstel van de lekkende darm. Daarnaast is het ook belangrijk om stress te verminderen en voldoende te bewegen.

Welke voedingsmiddelen kun je het beste eten?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die je kunt eten wanneer je last hebt van een lekkende darm. Vaak is het belangrijk om veel verse groenten en fruit te eten, aangezien deze rijk zijn aan vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen. Ook mag je gerust wat meer vette vis en noten eten, aangezien deze goede vetten bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid van de darm. Verder is het raadzaam om minder suiker en geraffineerde producten te eten, aangezien deze slecht zijn voor je darmflora.

Wat is diverticulitis? En hoe kun je ermee omgaan?

Diverticulitis is een aandoening die voorkomt in de dikke darm. Diverticuli zijn uitstulpingen in de wand van de dikke darm. Deze komt voor als er ontsteking optreedt in één of meerdere diverticuli. In Nederland hebben ongeveer één op de tien mensen diverticulitis. Symptomen van diverticulitis zijn buikpijn, diarree en vermoeidheid. De arts kan diverticulitis vaststellen met behulp van een röntgenfoto of echo. Diverticulitis is meestal goed te behandelen met medicijnen. Soms is een operatie nodig.

Als je diverticulitis hebt, is het belangrijk om veel te drinken. Dit voorkomt dat er ontsteking optreedt in de diverticuli. Ook kun je proberen om vezelrijke voeding te eten. Vezels zorgen ervoor dat de dikke darm goed werkt en zo kan ontsteking worden vermeden. Verder zien we vaak bij mensen die ontstekingen hebben aan hun diverticuli dat de trigger voor deze ontsteking bij iedereen anders is. Soms komt het voor dat iemand bepaalde producten moet mijden om geen ontsteking te krijgen. Op het moment van de ontsteking is dat voor de patiënt niet prettig. Er ontstaat meestal koorts en een hele pijnlijke buik. Dit kan zelfs wel enkele dagen duren. De patiënt maakt dan zoveel mogelijk zijn voeding vloeibaar tot de ontsteking weer weg is. Er bestaan ook medicijnen die helpen bij diverticulitis.

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *