Wat kun je doen tegen kapotte en droge lippen

Ieder jaar weer heb ik er enorm last van. Op het moment dat het echt koud begint te worden, binnen no time zijn mijn lippen droog en springen ze kapot. Op de een of andere manier zie ik dit niet aankomen.

Mijn eigen lippenbalsem maken

Ik hoor steeds meer mensen klagen dat ze er klaar mee zijn om thuis te moeten blijven. Toch zit er niets anders op. Misschien is het verstandig dat we dan het beste er van maken? Daarom hebben we wat leuke dingen om je bezig te houden. Vindt je het leuk om eens wat nieuws te doen. Hou je een beetje van knutselen, dan heb ik erg leuke tips voor je, namelijk je eigen lippenbalsem maken.

Zeg vaarwel tegen droge, gesprongen lippen met je eigen gemaakte lippenbalsem! Leer hoe je lippenbalsem maakt met dit doe-het-zelf recept dat je lippen voedt met kokosolie, bijenwas en essentiële oliën

Klik hier om: Zelf je eigen lippenbalm maken

Uit verveling was ik zelf op zoek om iets leuks en unieks te doen. Ooit ben ik graffiti in mijn achtertuin gaan spuiten of allerlei ornamenten gegoten met beton. Dat was leuk, maar erg bewerkelijk. Toen ik deze leuke diy zelfmaakproducten waar ik niet even bij stilgestaan had was ik meteen enthousiast. Hoe geweldig is dit? En gebruik ik het niet zelf dan kan ik het ook iemand anders cadeau doen. Mijn eigen gemaakte lippenbalsem. Ik zie mezelf niet als een doe-het-zelver, maar ik realiseerde me hoe gemakkelijk het was om mijn eigen producten te maken toen ik eenmaal begon. En het is hartstikke leuk!!

Maar even over de gesprongen lippen:

Waarom krijg je gesprongen lippen?

Maar even terug komen op het euvel van de gesprongen lippen. Ik weet het is vervelend en we overleven het wel, maar toch kan het op het moment dat dit gebeurd erg vervelend zijn! Per slot van rekening is meestal ook pijnlijk en het ziet er niet uit, vooral als ze op het punt komen dat ze bloeden.

Er is een reden achter je super uitgedroogde lippen. Hoewel het zo simpel kan zijn als niet genoeg water drinken, te veel aan je lippen likken of zout voedsel eten, kan de oorzaak soms toch een onderliggende gezondheidstoestand zijn. Zoals zonnebrand, allergische reacties of huidkanker. Als dat het geval is, zal geen enkele hoeveelheid lippenbalsem, zelfs niet je eigen gemaakte, dat oplossen.

Voordat je in paniek raakt moet je dit weten dat dit allemaal waarschijnlijk helemaal niet aan de hand is. De meeste gevallen van gesprongen lippen kunnen in slechts een paar weken worden behandeld zonder tussenkomst van een dokter.

Geen zorgen!

Waarom vervellen mijn lippen zo?
Grote kans dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Lippen zijn van nature droog. Ze bevatten geen talg. Het kan heel moeilijk zijn voor je lippen om vocht vast te houden. De afwezigheid van talgklieren betekent ook dat je lippen zelf geen natuurlijke vochtinbrengende factoren produceren. De buitenste laag wordt niet vanzelf gehydrateerd of beschermd.

In feite hebben je lippen helemaal geen buitenste laag. Dit in tegenstelling tot de rest van onze huid. Veel delen van de lippen heeft geen stratum corneum (dit betekend de bovenste huidlaag) Het is een ingewikkeld geweven barrière die bestaat uit vetten, eiwitten en dode huidcellen. Deze barrière wordt gebruikt om de huid te helpen beschermen wanneer deze droog is en is ook verantwoordelijk voor een deel van de ingebouwde UV-bescherming van uw lichaam. Het heeft een SPF van ongeveer vijf.

Je eigen lippenbalsem

Dus voordat je je ervan overtuigt dat je een ernstige medische aandoening hebt, moet je er rekening mee houden dat je lippen van nature gevoeliger zijn dan de rest van je huid en dat droogheid of gesprongen lippen waarschijnlijk kan worden bestreden met een paar vegen van je eigen gemaakte lippenbalsem.

Maar ook kun je deze situatie meestal binnen twee weken oplossen met een juiste levensstijlverandering. Als je echter geen verbetering ziet of als je lippen erger worden, moet je overwegen een dermatoloog te raadplegen. Als je lippen van nature droog zijn, wordt je aangeraden om te letten op dat je lippen niet constant bloeden of dat je grote scheuren, kloven, pijn en schilfering krijgt. Als je merkt continu merkt of als de droogte niet lijkt te stoppen na het aanbrengen van een zalf, moet u mogelijk uw je huisarts bellen.

Maar je kunt toch zelf heel erg veel doen aan je pijnlijke, gesprongen lippen.

Je eet te veel zoute en gekruide producten zoals chips en snacks

Dit zou een reden kunnen zijn dat je lippen iedere keer droog zijn. Zout houdt water vast. Het absorbeert het water wat de lippen nodig heeft en droogt dan uit. Maar ook pittige hapjes kunnen hier voor zorgen.

Stop met aan je lippen likken

Of veeg je lippen niet iedere keer af. Houdt je eigengemaakte lippenbalsem bij de hand, waar je ook gaat.

Je lippen zijn verbrand door de zon

Je lippen missen al die bovenkant van de huid met ingebouwde UV-bescherming. Dus als je in de zon bent zonder een SPF-lippenbalsem kunnen je lippen pijnlijk verbranden. De zon kookt het water uit je huid en dat kan het droger maken in gebieden die van nature al aan de drogere kant zijn.

Je bent uitgedroogd

Vanwege de snelle omzet van huidcellen op de lippen, ben je meer vatbaar voor uitdroging als je niet goed gehydrateerd bent. In principe kan dit het heel jaar door gebeuren, maar in de winter heb je meer last van droge binnen lucht. Dit kun je vaak aan je gehele huid zien, maar vooral ook aan je lippen. Wat kun je hier aan doen? Meer water drinken is het beste advies! (en smeren)

Je hebt medicatie die je lippen uitdroogt

Bepaalde medicijnen kunnen gemakkelijk droge, schilferende lippen veroorzaken. Dit is een veel voorkomende klacht bij mensen die bijvoorbeeld medicatie gebruiken tegen acne. Maar andere medicijnen kunnen ook de oorzaak zijn van droge lippen zoals bijvoorbeeld antibiotica.

Je hebt een virus

Je hebt geen droge lippen maar een koortslip! Dit kan ook. Hieraan moet je zo snel mogelijk wat doen, want hier helpt helaas geen lippenbalsem meer aan. Voor tips bij een koortslip lees: de beste remedies tegen een koortslip

Door overgroei van gist

Heeft je gebit last van onderbeet of (smakelijk) kwijl je veel in je slaap? Deze factoren kunnen overgroei van gist veroorzaken en dit weer een schimmelinfectie in de mond. Dit type infectie kan leiden tot een droge, schilferige huid rond de mond en soms zelfs kloven (wanneer je kleine scheurtjes in de mondhoeken krijgt) Net als schimmelinfecties ergens anders, is een voorgeschreven antischimmelmedicijn de beste keuze. Praat hierover met je dokter of met een dermatoloog.

Je hebt een vitamine tekort

Verschillende vitamine B-tekorten kunnen leiden tot droge, gebarsten, boze, rode lippen. Deze gaan meestal gepaard met een soortgelijk uitziende uitslag rond de mond. Dit kan zijn dat dit een vitamine B12-tekort is. Deze vitamine helpt je lichaam bij celgroei, genezing en celvernieuwing. Een gebrek aan B12 veroorzaakt uitdroging en vertraagt ​​de genezing. Een vitamine C-tekort kan ook gesprongen lippen veroorzaken. Door middel van een bloedtest kan je arts bepalen wat je exacte vitaminetekort is. Als je een tekort aan B12 hebt, kan een supplement met B12- of B-complex helpen. Wat ook echt helpt is collageen. Je huid wordt hierdoor zienbaar minder droog als je dit toevoegt aan je voeding

Door een allergische reactie

Een allergische reactie veroorzaakt niet alleen kapotte lippen, maar ook zorgen voor roodheid en zwelling rond de lippen. Een allergische reactie is meestal ook jeukend, in plaats van schilferig. Het kan worden veroorzaakt door ingrediënten in je make-up, huidverzorging of zelfs je tandpasta. Kaneelzuur of kaneelderivaten zijn een veel voorkomend allergeen in tandpasta waar mensen geïrriteerde lippen van kunnen krijgen.

Kortom: smeren, smeren en nog eens smeren!

7 reacties op “Wat kun je doen tegen kapotte en droge lippen

  1. Ik herken dat ook, het hebben van droge lippen. Leuk dat je een eigen lippenbalsem hebt gemaakt. En ik mag ook meer water drinken trouwens! Dat doe ik al door meer siroop te drinken. Bovendien had ik er nog niet echt over nagedacht, dat medicatie voor drogen lippen kunnen zorgen. Een virus klinkt wel logischer of vitaminen tekort! Oja en als je je lippen wilt schrubben, kan je olijf olie met suiker maken❤️

  2. Ik heb ook vaak last van droge lippen. Geen wonder als ik je artikel zo lees. Ik maak
    Me schuldig aan een aantal dingen van het lijstje🙈. Zo drink ik niet altijd genoeg water, eet ik zout en gekruid en lik ik m’n lippen vaak. En super leuk dat je zelf lipbalsem maakt! Ik heb een tijdje me creme zelf gemaakt. Die werkte echt zoveel beter als in de winkel, maar zo tijdrovend proces ook haha.

  3. Als ik dit vroeger had gebruikte ik meestal Blistex. Dat hielp wel redelijk goed. Ik heb er nu gelukkig niet meer zo vaak last van. Leuk dat je het ook gewoon zelf kunt maken!

  4. Ik wist dat helemaal niet van het vitaminetekort. Ik heb er zelf geen last van maar mijn zoontje wel, heb toevallig net vorige week spul voor hem gekocht. Volgens mij van dr Swaab maar dat weet ik niet zeker. Zoiets wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.