Wat kun je doen tegen wallen onder je ogen?

Of u nu tot laat op het werk bent geweest of de avond ervoor een paar glazen wijn te veel op had, je ziet er niet goed uit met wallen onder je ogen. Vervelend is al ze dan nog eens heel de dag aanwezig blijven. Het goede nieuws is dat een beetje zwelling rond je ogen over het algemeen geen reden is om je zorgen te maken. Volgens dermatologen is het heel normaal en het kan ook nog eens genetisch bepaald zijn dat de een sneller last heeft van wallen onder de ogen.

Het ligt ook aan je botstructuur en je oogkas die bepalen hoeveel weefsel er uitsteekt buiten het gezichtsvlak. En bij de meeste mensen heeft het vetkussentje dat de oogbollen beschermt de neiging om na verloop van tijd meer uit te steken. Naar mate je ouder wordt gaat deze spier die aan de schedel vasthecht zit losser worden. Uiteindelijk zie je die vetlaag, oftewel de wallen, duidelijker.

Maar als je plotseling meer wallen onder je ogen krijgt dan normaal kan dat aan iets anders liggen. Hier zijn de meest voorkomende boosdoeners, en welke tips en producten je kunt gebruiken om de wallen te bestrijden.

Je hebt vannacht niet goed geslapen

We weten dat je dit al weet, maar het moet nog eens herhaald worden: Door slechte nachtrust kunnen je ogen ’s ochtends opzwellen, vooral als je gestrest bent. Als je stress hebt, komt er cortisol vrij uit je bijnieren en dat verandert de zoutbalans in je lichaam. Omdat je zoutbalans verstoord is, kan je water vasthouden en opzwellen.

De tijd van de allergieën

Tijdens de “pollen”-tijd kunnen je hogen het zwaar te verduren krijgen. Of waar je dan ook allergisch voor bent. Dit zie je meestal gelijk terug aan je ogen en de zwellingen en tranen hiervan. Wanneer je een allergie hebt, gaat je lichaam in een aanvalswijze door histamine in je systeem vrij te geven. In sommige gevallen, wanneer histamine in de huid vrijgeeft worden je hogen hier ook dik van.

Het is de tijd van de maand

Mensen met PMS kunnen tijdens de maandelijkse cyclus meer vocht vasthouden als gevolg van een hogere hormoonspiegel. Net als een opgeblazen buik gaat een zwelling van de ogen als gevolg van je menstruatie over het algemeen na een paar dagen weer weg.

Je hebt gehuild

Wallen door huilen zijn het gevolg van de traanklieren in je ogen die overuren maken om tranen te produceren. Wanneer deze klier tranen produceert, is het traanvocht minder zout en meer waterig. Verschillen in zoutconcentratie tussen deze tranen en de omliggende weefsels veroorzaken enige zwelling van het ooglid.

Je hebt teveel gedronken

De ogen zijn kwetsbaar voor veel kleine veranderingen ook betreft eten en drinken. Alcohol kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam uitdroogt, waardoor je ogen ook droog worden. Mensen die veel zout eten kunnen ook water vasthouden in hun oogcontour, waardoor ze een beetje wallen krijgen.

Je hebt een schildklierprobleem

Meestal zijn gezwollen ogen niet erg, maar ze kunnen een neveneffect zijn van een groter gezondheidsprobleem. Patiënten met sommige vormen van hyperthyreoïdie kunnen een verdikking van het vet rond hun ogen krijgen, wat gezwollen ogen veroorzaakt,. Opgeblazen oogleden kunnen ook worden gezien bij lupus, dermatomyositis en andere bindweefselziekten.

Je hebt het benauwd

Als je verkouden bent, zien je ogen er gezwollen uit. Dat komt omdat de holtes die vocht uit je gezicht afvoeren geblokkeerd zijn, waardoor (door sinus congestie) je ogen er opgezwollen uitzien. Chronische sinus congestie is een beetje ingewikkelder, en het is het beste om naar een keel-, neus- en oorarts te gaan om het te behandelen.

Je beweegt niet genoeg

Als je te weinig beweegt, kun je vocht vasthouden. Als je vooral ziek bent of je voelt je niet lekker en vaak gaat liggen, kan vocht zich ophopen in je gezicht. In dat geval is het een goed idee om zo rechtop mogelijk te slapen, zodat het vocht kan weglopen. Regelmatige beweging is dan het advies ook om regelmatig te gaan sporten om de bloedsomloop te stimuleren en vocht uit het gezicht te krijgen op die dagen dat het erg opzwelt.

Hoe kom je van deze wallen af?

Of je nu van nature gezwollen ogen hebt, of te maken hebt met een van de bovenstaande problemen, hier lees je wat je kunt doen om zwellingen rond je ogen te verminderen.

Verkoelende gelkompressen. Het aanbrengen van koud water of ijs op een kompres op je ogen kan helpen om de wallen wat te verminderen. Je kunt een gewone koude doek gebruiken, of experimenteren met verkoelende gelkussentjes.


Cafeïnehoudende oogcrèmes. Er bestaat echt geen wondermiddel om wallen tegen te gaan, maar je kunt wel een paar producten gebruiken om rimpels en verdikkingen onder de ogen te helpen verminderen. Vaak zijn oogcremes die cafeïne bevatten erg goed voor het bestrijden van donkere kringen.


Verstevigende oogcrèmes.


Derma rollers Rollers zijn geweldig voor het stimuleren van collageen en het verminderen van rimpels en plooivorming. De wallen zitten vaak verder en dieper onder de huid. Vaak duurt het daarom voordat het is ingewerkt. Wees wel voorzichtig dat je niet te veel rolt, de huid rondom je ogen is erg gevoelig


Een laagje stevige vocht inbrengende crème Zorg dat je eerst een goede vocht inbrengende crème onder je ogen aanbrengt. Laat dit even intrekken voordat er andere crèmes of make-up aangebracht gaat worden. Op die manier ziet het gebied er onder de ogen gladder uit en lopen de lijntjes niet uit.

Een goede camouflage concelaer Uiteraard zal een camouflagestift de wallen op de ogen niet wegnemen, maar een camouflagestift die een beetje lichter is dan je huidskleur kan een wereld van verschil maken bij het verminderen van wallen.


Komkommers. Laat je niet afschepen met hele dure producten. In plaats van verkoelende voor onder je ogen kun je ook schijfjes komkommers op je ogen leggen. Komkommers hebben een hoog watergehalte en blijven koud – er zit niets in het molecuul dat wallen vermindert, maar ze werken als een natuurlijk ijskompres Ze zijn perfect te gebruiken als een doe-het-zelf-oogmasker dat je waarschijnlijk al in je koelkast hebt liggen en dat niet te koud voor je ogen mag zijn.


Minimaliseer natrium. Als je ogen erg gezwollen voelen door bijvoorbeeld allergieën let er dan eens op om minder zout te gaan eten voor een week. Dit kan goed helpen om minder vocht vast te houden.

Minder alcohol, maar meer water drinken Dit zou helpen om je minder uit te drogen

Moet ik naar de dokter als ik vaak gezwollen ogen of wallen onder mijn ogen heb? Vaak hebben gezwollen ogen te maken met allergieën of omgevingsfactoren. Wel als je vermoedt dat je gezwollen ogen verband houden met schildklierproblemen, of als je pijn achter je ogen hebt of als het erg opgezet of gezwollen is kun je altijd raad vragen aan een arts. Bij twijfel neem contact op met je huisarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *