https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Wat veroorzaakt een slechte adem en wat kun je eraan doen?

Wat veroorzaakt een slechte adem? Komt dit door je tanden en wat is er dan aan de hand? Of kan dit van je maag vandaan komen? We willen allemaal een goede adem; het is niet alleen gênant maar ook een teken dat we niet gezond zijn. De oorzaak en genezing van je slechte tanden vinden kan je helpen je weer zelfverzekerder te voelen in sociale situaties, want niemand wil halitose (slechte mondhygiëne) hebben of een ziekte waardoor hij chronische tandpijn krijgt zoals dentofobie, glossodontiasis enz. Verder bespreken we nog wat huismiddeltjes tegen vieze geur in je mond

Een slechte adem, of halitose zoals het medisch genoemd wordt, is een veelvoorkomend probleem. Vaak wordt gedacht dat slechte tanden de oorzaak van je slechte adem zijn, maar dit is lang niet altijd het geval! Je kan ook last hebben van slechte adem als je maagproblemen hebt. In dit artikel lees je alles over de oorzaken en mogelijke behandelingen van slechte adem. Maar het kan ook zeker komen door bijvoorbeeld te weinig drinken, slechte voeding of een keelontsteking.

Wat kan de oorzaak zijn van mijn slechte adem?

Slechte adem kan vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen is slechte adem een gevolg van onhygiënische mondverzorging of een tekort aan speeksel. Door je tanden niet goed te poetsen, ontstaat er een hoop bacteriën in je mond. Deze bacteriën produceren geurtjes die we als slechte adem ervaren. Ook kan een droge mond leiden tot slechte adem, omdat er dan minder speeksel aanwezig is om de bacteriën tegen te houden. Dit zou je op kunnen lossen door een betere mondhygiëne. Ga regelmatig naar de mondhygiëniste en tandarts. Maakt daar een plan van aanpak. Om alvast te beginnen zijn er gelukkig diverse behandelingen mogelijk voor slechte adem . De eerste stap is natuurlijk om je mondhygiëne te verbeteren. Poets twee keer per dag je tanden, gebruik tandpasta met fluoride en floss dagelijks. Als je last hebt van een droge mond, kun je kauwgom of speekselstimulerende middelen gebruiken.

Ongezonde voeding

Als je langdurige ongezonde voeding eet dan kan je adem ook een nare lucht krijgen. Maar ook als je te weinig water drinkt, stress hebt en medicijnen gebruikt. Waarschijnlijk kun je dit bij jezelf te raden gaan of je hier last van heb.

Maagproblemen en slechte adem

Naast onhygiënische mondverzorging kan slechte adem ook veroorzaakt worden door andere problemen, zoals maagproblemen of een sinusinfectie. In sommige gevallen is slechte adem ook een teken van een ernstiger medisch probleem, zoals diabetes of kanker. Maar ook maagproblemen kunnen zich uiten in een slechte adem. In de maag wordt er normaal gesproken geen voedsel verteerd, maar soms kan het zo zijn dat er toch wat voedselresten achterblijven. Dit kan gaan rotten en een slechte geur veroorzaken. Ook kunnen maagzuurproblemen ervoor zorgen dat we last hebben van een slechte adem. Het maagzuur kan dan namelijk in de keel terecht komen en zo de slechte geur veroorzaken. Maagproblemen zijn dus vaak aan te wijzen als oorzaak van een slechte adem. Het is belangrijk om hier naar te laten kijken.

Wat is een sinusinfectie? Een sinusinfectie is een ontsteking van de neusschelp. Deze infectie kan aangeboren zijn, maar meestal wordt hij veroorzaakt door een virus of bacterie. Symptomen van een sinusinfectie zijn hoofdpijn, een verstopte neus, niezen, koorts en een vermoeid gevoel. In ernstige gevallen kan de infectie ook leiden tot gehoorverlies. Een sinusinfectie wordt meestal behandeld met antibiotica of ontstekingsremmers.

Slechte adem bij diabetes patiënten

Er is een mogelijke oorzaken voor een slechte adem bij mensen met diabetes. De dit is ketoacidose, wat optreedt wanneer iemand te veel ketonen in het bloed heeft. Ketonen zijn afvalstoffen die ontstaan wanneer het lichaam vet verbrandt. Een tweede oorzaak kan zijn dat mensen met diabetes vaak last hebben van een droge mond, wat betekent dat er minder speeksel is om bacteriën te verwijderen.

Andere oorzaken van een slechte adem

Rook je? Dan is je adem gewoon niet fris en zuiver te krijgen. Je kunt allerlei pepermuntjes of kauwgom kauwen, maar eigenlijk zit de nicotine door heel je lichaam, maar zeker ook in je mond. Ik ga de slechte bijwerkingen van het roken hier niet benoemen, maar wil je roken en een frisse adem? Dan heb ik eigenlijk geen oplossing voor je. Roken geeft je een slechte geur en droogt ook je mond uit waardoor deze geur ontstaat.

Natuurlijke huismiddeltjes om een frissere adem te krijgen

 • Poets je tanden minimaal 2 x per dag. Flos je tanden en gebruik eventueel een mondwater om na te spoelen. Dit mondwater is belangrijk dat deze helpt tegen halitose (slechte adem)
 • Spoel je mond met zout water of bakingsoda hiermee neutraliseer je de zuurgraad en verhoog je het PH niveau
 • Heb je bijvoorbeeld een kunstgebit maak deze dan regelmatig schoon. Want daar kunnen natuurlijk ook bacteriën aan gaan zitten die niet prettig ruiken.
 • Poets niet alleen je tanden maar ook je tong. Hier blijven veel bacteriën achter
 • Blijf gehydrateerd. Hierdoor wordt je mond niet droog, maar ook voedselresten kun je ermee tussen je tanden wegspoelen
 • Drink zwarte of groene thee. Deze hebben een sterke antibacteriële werking.
 • Kokosolie. Kokosolie werkt bacterieel. Je kunt een keer per dag een theelepel kokosolie voor 20 minuten in je mond rond laten gaan. Dit heet oliepulling. Kokosolie werkt antimicrobieel. Het dood bacteriën, virussen en schimmels.
 • Stop met roken
 • Drink minder of geen alcohol
 • Verander je voeding naar meer vitamine rijke groenten en fruit. Eet groente en fruit met vitamine C. Dit gaat tandvlees ontsteking tegen
 • Gebruik een voedingssupplement met vitamine C
 • Als je extreem een dieet volgt kan dit ook ten koste gaan van je adem. Dit leidt meestal tot een droge mond en meer bacteriën.
 • Gebruik suikervrije kauwgom. Let wel op want als je veel kauwgom kauwt kan dit leiden naar slijtage van je tanden. Misschien kun je de kauwgom dan beter afwisselen met een pepermuntje
 • Gebruik na het eten een tandenstokje of rageborsteltjes en spoel je tanden even met wat water. Vervang dit niet door tandenpoetsen maar las dit extra in.
 • Eet de volgende kruiden: Peterselie, Koriander, Kardemom, Salie, Mirre, Kruidnagel, Munt, Eucalyptus, Gember, Kaneel, Fenegriekzaadjes, Venkelzaadjes, Dille, Rozemarijn.
 • Spoel met Aloë Vera
 • Ga naar een mondhygiëniste en blijf naar je controles van de tandarts gaan!

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.