Wat veroorzaakt een slechte adem en wat kun je eraan doen?

Wat veroorzaakt een slechte adem? Komt dit door je tanden en wat is er dan aan de hand? Of kan dit van je maag vandaan komen? We willen allemaal een goede adem; het is niet alleen gênant maar ook een teken dat we niet gezond zijn. De oorzaak en genezing van je slechte tanden vinden kan je helpen je weer zelfverzekerder te voelen in sociale situaties, want niemand wil halitose (slechte mondhygiëne) hebben of een ziekte waardoor hij chronische tandpijn krijgt zoals dentofobie, glossodontiasis enz. Verder bespreken we nog wat huismiddeltjes tegen vieze geur in je mond

Een slechte adem, of halitose zoals het medisch genoemd wordt, is een veelvoorkomend probleem. Vaak wordt gedacht dat slechte tanden de oorzaak van je slechte adem zijn, maar dit is lang niet altijd het geval! Je kan ook last hebben van slechte adem als je maagproblemen hebt. In dit artikel lees je alles over de oorzaken en mogelijke behandelingen van slechte adem. Maar het kan ook zeker komen door bijvoorbeeld te weinig drinken, slechte voeding of een keelontsteking.

Wat kan de oorzaak zijn van mijn slechte adem?

Slechte adem kan vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen is slechte adem een gevolg van onhygiënische mondverzorging of een tekort aan speeksel. Door je tanden niet goed te poetsen, ontstaat er een hoop bacteriën in je mond. Deze bacteriën produceren geurtjes die we als slechte adem ervaren. Ook kan een droge mond leiden tot slechte adem, omdat er dan minder speeksel aanwezig is om de bacteriën tegen te houden. Dit zou je op kunnen lossen door een betere mondhygiëne. Ga regelmatig naar de mondhygiëniste en tandarts. Maakt daar een plan van aanpak. Om alvast te beginnen zijn er gelukkig diverse behandelingen mogelijk voor slechte adem . De eerste stap is natuurlijk om je mondhygiëne te verbeteren. Poets twee keer per dag je tanden, gebruik tandpasta met fluoride en floss dagelijks. Als je last hebt van een droge mond, kun je kauwgom of speekselstimulerende middelen gebruiken.

Ongezonde voeding

Als je langdurige ongezonde voeding eet dan kan je adem ook een nare lucht krijgen. Maar ook als je te weinig water drinkt, stress hebt en medicijnen gebruikt. Waarschijnlijk kun je dit bij jezelf te raden gaan of je hier last van heb.

Maagproblemen en slechte adem

Naast onhygiënische mondverzorging kan slechte adem ook veroorzaakt worden door andere problemen, zoals maagproblemen of een sinusinfectie. In sommige gevallen is slechte adem ook een teken van een ernstiger medisch probleem, zoals diabetes of kanker. Maar ook maagproblemen kunnen zich uiten in een slechte adem. In de maag wordt er normaal gesproken geen voedsel verteerd, maar soms kan het zo zijn dat er toch wat voedselresten achterblijven. Dit kan gaan rotten en een slechte geur veroorzaken. Ook kunnen maagzuurproblemen ervoor zorgen dat we last hebben van een slechte adem. Het maagzuur kan dan namelijk in de keel terecht komen en zo de slechte geur veroorzaken. Maagproblemen zijn dus vaak aan te wijzen als oorzaak van een slechte adem. Het is belangrijk om hier naar te laten kijken.

Wat is een sinusinfectie? Een sinusinfectie is een ontsteking van de neusschelp. Deze infectie kan aangeboren zijn, maar meestal wordt hij veroorzaakt door een virus of bacterie. Symptomen van een sinusinfectie zijn hoofdpijn, een verstopte neus, niezen, koorts en een vermoeid gevoel. In ernstige gevallen kan de infectie ook leiden tot gehoorverlies. Een sinusinfectie wordt meestal behandeld met antibiotica of ontstekingsremmers.

Slechte adem bij diabetes patiënten

Er is een mogelijke oorzaken voor een slechte adem bij mensen met diabetes. De dit is ketoacidose, wat optreedt wanneer iemand te veel ketonen in het bloed heeft. Ketonen zijn afvalstoffen die ontstaan wanneer het lichaam vet verbrandt. Een tweede oorzaak kan zijn dat mensen met diabetes vaak last hebben van een droge mond, wat betekent dat er minder speeksel is om bacteriën te verwijderen.

Andere oorzaken van een slechte adem

Rook je? Dan is je adem gewoon niet fris en zuiver te krijgen. Je kunt allerlei pepermuntjes of kauwgom kauwen, maar eigenlijk zit de nicotine door heel je lichaam, maar zeker ook in je mond. Ik ga de slechte bijwerkingen van het roken hier niet benoemen, maar wil je roken en een frisse adem? Dan heb ik eigenlijk geen oplossing voor je. Roken geeft je een slechte geur en droogt ook je mond uit waardoor deze geur ontstaat.

Natuurlijke huismiddeltjes om een frissere adem te krijgen

 • Poets je tanden minimaal 2 x per dag. Flos je tanden en gebruik eventueel een mondwater om na te spoelen. Dit mondwater is belangrijk dat deze helpt tegen halitose (slechte adem)
 • Spoel je mond met zout water of bakingsoda hiermee neutraliseer je de zuurgraad en verhoog je het PH niveau
 • Heb je bijvoorbeeld een kunstgebit maak deze dan regelmatig schoon. Want daar kunnen natuurlijk ook bacteriën aan gaan zitten die niet prettig ruiken.
 • Poets niet alleen je tanden maar ook je tong. Hier blijven veel bacteriën achter
 • Blijf gehydrateerd. Hierdoor wordt je mond niet droog, maar ook voedselresten kun je ermee tussen je tanden wegspoelen
 • Drink zwarte of groene thee. Deze hebben een sterke antibacteriële werking.
 • Kokosolie. Kokosolie werkt bacterieel. Je kunt een keer per dag een theelepel kokosolie voor 20 minuten in je mond rond laten gaan. Dit heet oliepulling. Kokosolie werkt antimicrobieel. Het dood bacteriën, virussen en schimmels.
 • Stop met roken
 • Drink minder of geen alcohol
 • Verander je voeding naar meer vitamine rijke groenten en fruit. Eet groente en fruit met vitamine C. Dit gaat tandvlees ontsteking tegen
 • Gebruik een voedingssupplement met vitamine C
 • Als je extreem een dieet volgt kan dit ook ten koste gaan van je adem. Dit leidt meestal tot een droge mond en meer bacteriën.
 • Gebruik suikervrije kauwgom. Let wel op want als je veel kauwgom kauwt kan dit leiden naar slijtage van je tanden. Misschien kun je de kauwgom dan beter afwisselen met een pepermuntje
 • Gebruik na het eten een tandenstokje of rageborsteltjes en spoel je tanden even met wat water. Vervang dit niet door tandenpoetsen maar las dit extra in.
 • Eet de volgende kruiden: Peterselie, Koriander, Kardemom, Salie, Mirre, Kruidnagel, Munt, Eucalyptus, Gember, Kaneel, Fenegriekzaadjes, Venkelzaadjes, Dille, Rozemarijn.
 • Spoel met Aloë Vera
 • Ga naar een mondhygiëniste en blijf naar je controles van de tandarts gaan!

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *