Wat veroorzaakt ontstekingen in mijn lichaam?

Omdat we waarschijnlijk niet echt helemaal gezond eten kunnen er ontstekingen in het lichaam ontstaan. Welke voeding is slecht voor ontstekingen? Dit betreft bijvoorbeeld wit brood, ontbijtgranen, vlees van slechte kwaliteit, zoete snacks, etc.. Dit kan echt een groot probleem voor je algehele gezondheid veroorzaken. Heb je vaak last van ontstekingen raadpleeg dan eerst een arts. Ga ook eens te raden bij je voeding. Eet je gezond? Wat eet ik wat deze ontstekingen zouden kunnen veroorzaken?

Ontstekingsremmende voeding

Je zou ervoor kunnen kiezen om zo te gaan eten dat je voeding ontstekingsremmend gaat werken. Dit kun je doen door eventueel een dieet te gaan volgen zoals een mediterraan dieet, koolhydraatarm of Keto. Deze manier heeft zeker zijn gezondheidsvoordelen en je gaat al snel merken dat ontstekingen afnemen. Misschien volstaat het ook wel om een aantal voedingsmiddelen helemaal weg te laten. Deze voeding ga je vervangen voor gezondere voeding. Je zou ervoor kunnen kiezen om meer groenten en plantaardige eiwitten toe te voegen. Hiermee kun je misschien al heel veel leed besparen. We gaan een aantal voedingsmiddelen tegen het licht houden die ervoor kunnen zorgen dat je ontstekingen krijgt. Ook wat adviezen om je immuun te vergroten en je gezonder maken.

Waarom deze chronische ontsteking heel slecht kan zijn

Ontsteking wordt beschouwd als een normaal en essentieel verdedigingsmechanisme dat het lichaam gebruikt om verwondingen te overwinnen en te genezen van ziekten, waaronder infecties. Toch kunnen aanhoudende ontsteking (ook bekend als chronische ontsteking) bijdragen aan een aantal ziekten.

Teveel ontstekingen verhogen niet alleen symptomen zoals pijn, zwelling, hitte en roodheid, maar het geeft u ook een groter risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Hieronder bijvoorbeeld hartaandoeningen, artritis, diabetes, neurologische problemen, spijsverteringsstoornissen en meer.

Je kunt dus door de juiste voeding te kiezen de ontstekingen helpen te verminderen of zelfs helemaal wegkrijgen. Er zijn voedingsmiddelen die ontstekingen helpen te verlichten. Ze beschermen je tegen ziekten. Ze kunnen je afweer van je lichaam op verschillende manieren verlichten.

Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken

We weten dat iemands voeding een belangrijke rol speelt bij het reguleren van ontstekingsniveaus. Aangezien bepaalde voedingsmiddelen essentiële voedingsstoffen bevatten – zoals antioxidanten, vitamines, mineralen en vetzuren – die helpen de ontsteking onder controle te houden. Terwijl andere voedingsmiddelen de neiging hebben om het te verergeren.

Het doel is om voeding te vermijden dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en “lege calorieën”. Ook voeding die gemaakt zijn met ingrediënten zoals toegevoegde suiker, gehydrogeneerde of transvetten, geraffineerde bloem en veel kunstmatige conserveermiddelen, smaakstoffen en chemicaliën. Het beste advies tegen ontstekingen is verlaagd zoveel mogelijk het gebruik van koolhydraten. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding.

Hoe kunnen deze voedingsmiddelen ontstekingen veroorzaken?

Deze voeding kunnen we moeilijk afbreken en slecht verteren. Dit kan bijdragen aan darmgerelateerde problemen. Heel veel mensen weten niet dat in je darmen meer dan 70% van je immuunsysteem zich bevindt. Een ander probleem is dat een hoge inname van bewerkte voedingsmiddelen gepaard gaat met een hoger risico op obesitas. Deze obesitas kan de normale immuunrespons verstoren.

Hieronder voedingsmiddelen die niet goed zijn voor ontstekingen:

 • Voedingsmiddelen met toegevoegde suiker zoals snoep, ijs, mueslirepen, enz.
 • Suikerhoudende dranken inclusief frisdrank, energiedrankjes en sap
 • Voedingsmiddelen met kunstmatige zoetstoffen en fructose-glucosestroop, zoals gearomatiseerde yoghurt en desserts
 • Plantaardige oliën zoals zonnebloem-, saffloer- en maïsolie
 • Gefrituurd voedsel gemaakt met transvetten of gehydrogeneerde vetten, inclusief gebak en fastfoodVerwerkt vlees zoals hotdogs, vleeswaren, salami
 • Geraffineerde koolhydraten zoals pasta, wit brood, koekjes en crackers
 • Te veel alcohol

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen en supplementen

Waaruit bestaat een ontstekingsremmend dieet?

Het legt de nadruk op hele, onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder een verscheidenheid aan groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, specerijen, eiwitten zoals vis en grasgevoerd vlees, gezonde oliën zoals olijfolie en peulvruchten en volle granen (als ze worden verdragen en goed worden verteerd ).

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je goed kunt eten:

 • Fruit (bessen, citrusvruchten, kiwi, druiven, ananas, mango’s, appels, peren, enz.) – Dit zijn geweldige bronnen van vezels, nuttige enzymen, vitamines zoals vitamine C en A en andere antioxidanten die oxidatieve stress bestrijden en een gezonde immuunrespons.
 • Groenten (broccoli, bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, courgette, pompoen, zoete aardappelen, uien, champignons, tomaten, knoflook, enz.) – Net als fruit zitten groenten vol voedingsstoffen, waaronder fytochemicaliën en vezels, wat belangrijk is voor de darmgezondheid en immuunondersteuning. Een gemakkelijke manier om dagelijks meer groenten en fruit binnen te krijgen, is door aan te vullen met biologische superfoods, maar of eventueel wat extra aanvullen door vitamine en supplementen
 • Probiotische voedingsmiddelen (yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi) – Deze gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten gezonde probiotica, microben die de darm bevolken en de normale immuunfunctie en spijsvertering ondersteunen.
 • Noten en zaden (pistachenoten, macadamianoten, amandelen, chiazaden, lijnzaad, pompoenpitten) – Deze bevatten essentiële mineralen, evenals gezonde vetten zoals meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten die helpen bij de immuunfunctie.
 • Eiwitten (zalm, kip, kalkoen, eieren, tempeh en grasgevoerd vlees) – Eiwitvoedsel bevat aminozuren die het lichaam op vele manieren gebruikt, zoals het herstel van beschadigd weefsel, de darmwand en voor metabolische en cognitieve functies. Krijg je te weinig eiwitten binnen, kun je altijd je voeding verrijken met eiwitten. Je zou eiwitpoeder door bijvoorbeeld je yoghurt of kwark kunnen mengen.
 • Gezonde vetten (kokosolie, olijfolie, ghee, grasboter, avocado’s) – Vetten zijn nodig om sommige in vet oplosbare vitamines en antioxidanten, zoals vitamine C, A, K en E, te absorberen.
 • Kruiden en specerijen (kurkuma, zwarte peper, rozemarijn, basilicum, oregano, cayennepeper, dille) – Deze planten zitten boordevol fytonutriënten die een gezonde immuunrespons bevorderen, evenals de stofwisseling en darmgezondheid.
 • Peulvruchten (zwarte bonen, bruine bonen, kikkererwten, linzen, marinebonen, erwten) – Peulvruchten/bonen zijn geweldige bronnen van vezels die helpen om gunstige probiotische bacteriën in de darm te “voeden”.
 • Volle granen (haver, quinoa, couscous, farro, gierst, boekweit, gerst) — Volle granen hebben een lagere glycemische index dan bewerkte granen of bloem, die wordt gebruikt om te meten hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen, wat betekent dat ze de metabolische gezondheid ondersteunen.
 • Collageenproteïne – Collageenpeptiden helpen de algehele darmgezondheid te ondersteunen omdat ze een rol spelen bij het handhaven van de integriteit van de weefsels die de dikke darm en het gehele maagdarmkanaal bekleden. Je kunt collageen verkrijgen uit voedingsmiddelen zoals bottenbouillon, maar het werkt ook erg goed om iedere dag extra collageen toe te voegen. Ik vind dat ze de beste kwaliteit collageenproteïnepoeder hebben bij Plent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.