Wat zijn de symptomen van alcoholverslaving?

Het is niet altijd even makkelijk om te herkennen dat iemand verslaafd is. Dit komt doordat de symptomen van verslaving zich kunnen voordoen als normale gedragingen. Bovendien kunnen deze symptomen erg variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben last van een verslaving, wat betekent dat ze hun verslavende gedrag niet herkennen als probleem. Als je vermoedt dat jezelf of iemand in je naaste familie een probleem heeft, kunt je de symptomen van verslaving leren kennen. Er heerst ook veel schaamte, want als je verslaafd bent aan het roken durft iedereen dat toe te geven, maar je hoort haast nooit: “Jazeker ben ik verslaafd aan alcohol”. Dit komt ook vaak omdat de verslaafde serieus denkt dat hij niet verslaafd is.

Kenmerken van verslaving in het algemeen:

– Je gedraagt je anders wanneer je onder invloed bent. Dit kan betekenen dat je agressiever, verdrietiger of angstiger wordt. Soms kan het ook betekenen dat je meer aandacht voor anderen hebt of dat je dingen doet die buiten jouw comfortzone liggen. In sommige gevallen kunnen mensen ook veranderingen in hun stemming opmerken of kunnen ze merken dat de persoon minder sociale contacten heeft.

– Je kunt moeilijker stoppen met je verslavende gedrag dan je zou willen. Dit kan betekenen dat je vaak terugvalt of dat je veel tijd en energie kwijt bent aan het zoeken naar manieren om aan je verslaving te voldoen. Sommige mensen doen alles om hun verslavende gedrag geheim te houden, waardoor anderen niet doorhebben wat er precies aan de hand is.

– Je ervaart negatieve gevolgen van je verslavende gedrag. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke klachten zijn. Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld bestaan in hoofdpijn, misselijkheid of een onrustig gevoel in je buik. Geestelijke klachten kunnen variëren van angstklachten tot depressie en schuldgevoelens.

– Je voelt je niet goed wanneer je geen contact hebt met je verslavende bezigheid. Sommige mensen kunnen zich onrustig, geïrriteerd of verdrietig voelen wanneer ze niet kunnen doen waarvan ze verslaafd zijn. Soms kan dit leiden tot eenzaamheid of depressie.

Kenmerken van een drankverslaving

 • Drinken als maaltijd
  Alcohol vervangen voor de maaltijd is niet gezond. Als je ontdekt dat je of iemand in je omgeving kiest voor sterke drank in plaats van eten, moet dit als een serieuze rode vlag worden beschouwd. Als je dit doet, ontneem je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om te functioneren.
 • Momenten van black-out Als je regelmatig een black-out krijgt, zou je moeten weten dat er een probleem is. Wakker worden en je niet herinneren hoe je daar bent gekomen, is nooit iets dat normaal zou moeten zijn.
 • Alleen drinken
  Meestal wordt drinken gedaan in een sociale omgeving. Als je merkt dat je vaak alleen drinkt, moet je misschien met iemand praten. Dit betekent dat je op een afhankelijke manier alcohol gebruikt.
 • De drang om te drinken voor motivatie Het gevoel dat je geen taken kunt volbrengen zonder alcohol. Als je erg afhankelijk bent van drinken om eenvoudige taken af ​​te krijgen.
 • Het geheugen niet meer goed werkt. Je vergeet de belangrijke dingen en concentreert je meer op drinken. Wanneer je eenvoudige taken of dingen die zijn gebeurd niet kunt herinneren, kan drinken de oorzaak zijn.
 • Excuses maken Heb je gemerkt dat je excuses verzint om in plaats daarvan tijd met vrienden en familie over te slaan om te drinken? Het vervangen van het gebruikelijke gedrag door alcohol is nooit goed.. Praten met iemand in deze gevallen is een goed begin om gedrag te veranderen.
 • Drinken om je zenuwen of angst te kalmeren? Dit doen op stressvolle momenten is een indicatie van een probleem. Alcohol mag nooit als houvast worden gebruikt.
 • Je woordje al klaar hebben. Merk je dat je defensief wordt als iemand vraagt ​​naar je alcoholgebruik? Verzin je er snel een excuus voor? Functionele verslavingszorg kan je helpen om een ​​betere manier van omgaan te vinden.
 • Stemmingswisselingen Merkt je dat je stemming snel verandert als er over alcohol wordt gesproken? Alcohol als houvast gebruiken en ernaar uitkijken om constant te drinken. Drank en drinken komt bij alles op nummer 1 te staan.

Als je één of meer van deze symptomen herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken. Alcoholverslaving is een ernstig probleem en kan leiden tot allerlei negatieve gevolgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Door hulp te zoeken kunt je de kans op herstel vergroten. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een verslavingsspecialist, maar ook familie of vrienden kunnen vaak goede hulp bieden. Het is belangrijk dat je open bent over het probleem en dat je samen met anderen werkt aan een oplossing. Succes!

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.