Begin met bewegen

Het is een feit dat veel mensen bereid zijn om honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar te betalen om lid te worden van een sportschool of fitnessclub om in vorm te blijven. De meeste van deze mensen maken echter geen gebruik van de mogelijkheden die elke dag voor hun neus liggen om in beweging te komen. Toch is het moeilijk om de motivatie te vinden om te gaan bewegen. Wanneer zij de dagelijkse boodschappen nodig hebben, ook al is het maar een pak melk of een brood, stappen zij snel in de auto op weg naar de winkel die om de hoek ligt. Deze winkel is vaak dichtbij en deze tocht kan gemakkelijk te voet of met de fiets worden afgelegd. Als je naar de derde of vierde verdieping moet als je naar kantoor gaat, is het gemakkelijker (maar niet altijd sneller) om de lift in plaats van de trap. Door van deze mogelijkheden gebruik te maken, kun je in vorm komen zonder een cent te betalen. Dus, waar wacht je nog op? Kom in beweging!

Enkele tips

Ik ga je laten zien hoe je je geld in je zak kunt houden en op een natuurlijke manier kunt sporten, op een manier die je niet eens echt merkt. De mensheid heeft duizenden jaren kunnen overleven voordat iemand ooit op het idee kwam om te ’trainen in de sportschool’. Zeker, de levensverwachting van de moderne mens is de afgelopen paar honderd jaar aanzienlijk toegenomen, maar ik vermoed dat dit weinig te maken heeft met de wildgroei aan luxe fitnessclubs. Het goede nieuws is dat lichaamsbeweging elke dag op natuurlijke wijze kan worden gedaan. Met een beetje nadenken is het niet moeilijk om tal van mogelijkheden te bedenken om aan lichaamsbeweging te doen zonder je zuurverdiende geld uit te geven aan fitnessclubkosten.  Laten we beginnen met te kijken waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is in het moderne leven.

Waarom is sporten belangrijk?

Voor veel mensen is het zo dat er eerst wat moet gebeuren voordat ze iets gaan doen. Het leven dwingt dan om bijvoorbeeld meer te gaan bewegen. Er gebeurt iets waardoor ze beseffen dat ze meer moeten bewegen om dingen te veranderen die verkeerd gaan in hun leven.

Veel mensen komen bijvoorbeeld op een punt in hun leven waarop ze eindelijk erkennen wat ze in werkelijkheid al heel lang weten, namelijk dat ze te zwaar of zwaarlijvig zijn. Misschien nog belangrijker, nu ze eindelijk hebben geaccepteerd dat hun gewicht echt een probleem vormt, nemen ze een bewuste beslissing om er iets aan te doen. Dus gaan ze op een dieet van een bepaalde rage die er op dat moment veel te vinden is op internet. Maar voor de meeste mensen die willen afvallen is  lichaamsbeweging een onderdeel van het proces van gewichtsverlies. Het meest trieste is dat als zulke mensen met overgewicht of obesitas hun calorie-inname hadden verminderd en vooraf regelmatig aan lichaamsbeweging hadden gedaan, ze nooit in de toestand zouden zijn gekomen die zulke drastische maatregelen vereist. Andere mensen kunnen besluiten te gaan sporten in een poging het verouderingsproces te vertragen, vaak op een punt in hun leven waarop ze eindelijk begrijpen dat de komst van de Magere Hein veel dichterbij is dan ze zich eerder hadden voorgesteld. Dat is een goede zaak, maar het is ook een klassiek geval van ‘beter laat dan nooit’. Het is een feit dat als mensen die pas op latere leeftijd sporten, dit pas twintig of dertig jaar eerder hadden gedaan, hun inspanningen om het onvermijdelijke uit te stellen effectiever zouden zijn geweest. Daar ligt het punt over lichaamsbeweging dat veel mensen negeren. En eigenlijk is dat heel jammer! Soms gaan mensen zich dan weer over de top inspannen en dat is ook weer niet goed.

Proactieve stap

Lichaamsbeweging moet worden gezien als een proactieve stap waaraan iedereen kan deelnemen als een van de beste preventies tegen ziek worden en overgewicht. Verhoogde fysieke activiteit zal je hartslag verhogen en alle spieren van je lichaam versterken. Het hart is immers maar een spier en alle spieren worden sterker naarmate ze vaker worden getraind. Deze resulterende toename van de hartactiviteit zal automatisch de bloedcirculatie door je lichaam versnellen, wat op zijn beurt meer zuurstof en voedingsstoffen aan al je organen zal leveren. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen en te gebruiken, te vergroten, is effectief in het verminderen van lichaamsvet en verlaagt het suikergehalte en het ‘slechte’ cholesterol in het bloed. Een programma van regelmatige lichaamsbeweging (indien vroeg genoeg begonnen) kan ook helpen om het onvermijdelijke verouderingsproces te vertragen. Lichaamsbeweging maakt het lichaam sterker, en dat komt neer op een lichaam dat beter bestand is tegen ziekte en blessures. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert ook je algehele kwaliteit van leven. Het zorgt ervoor dat je je fysiek en mentaal beter voelt. Het stelt je in staat om veel meer te genieten van alles wat je doet dan je voorheen deed, omdat je meer energie en vitaliteit hebt en dat stelt je in staat om meer betrokken te raken bij wat er ook gebeurt. Dit zijn allemaal voordelen waarvan je kunt genieten door simpelweg nu te beginnen met sporten, in plaats van te wachten tot je om de een of andere reden ‘moet’.

Trainen zonder geld en fitness-club?

Betekent dit dat ik me nu moet aanmelden bij de plaatselijke fitnessclub? Of dat je een hele fitness club met apparaten voor een thuisgym moet gaan aanschaffen?  Absoluut niet! Er zijn tientallen mogelijkheden om te ‘trainen’ in de loop van de dag, en het is echt een kwestie van de juiste keuzes maken, zoals je zult zien. In sommige delen van de wereld is lichaamsbeweging een natuurlijk onderdeel van het leven, omdat mensen op veel plaatsen gewoon niet de keuzes hebben die degenen die in de welvarende landen van het Westen wonen, hebben. Ze eten bijvoorbeeld niet om de paar dagen hamburgers of friet, omdat er geen fastfoodwinkel in het plaatselijke winkelcentrum is (er is eigenlijk geen lokaal winkelcentrum). Ze springen niet in de auto om overal naartoe te rijden, omdat ze geen auto hebben, en omdat er ook geen bussen zijn, lopen ze overal naartoe. Deze mensen worden gedwongen een levensstijl aan te nemen die in veel opzichten gezonder is dan wat de meeste mensen in ontwikkelde westerse landen gewend zijn, omdat ze geen keus hebben. Je hebt wel een keuze, en het is aan jou om te kiezen om te leven op een manier die jou en je gezondheid ten goede komt, in plaats van deze te schaden. Een deel van die keuze is regelmatige lichaamsbeweging, en hoe eerder je je lichaam iets meer begint te trainen dan je nu doet, hoe beter het zal zijn.

Verstandige voorzorgsmaatregelen

Lichaamsbeweging is goed voor je, maar je moet ervoor zorgen dat je in staat bent om alles aan te kunnen wat je van plan bent te doen voordat je begint. Vooral als je al een tijdje niet meer regelmatig aan lichaamsbeweging hebt gedaan, is het zinvol om een ​​grondige lichamelijke check-up te ondergaan voordat u aan een trainingsregime begint. Vertel je arts waarom je de controle ondergaat en wat je van plan bent te doen, want zij kunnen goede advies of input hebben. Begrijp ook dat de meerderheid van de mensen die een tijdje niet hebben gesport, langzaam moeten beginnen, ongeacht welke vorm van lichaamsbeweging ze van plan zijn te volgen. Te veel proberen te snel te doen, kan mogelijk nog schadelijker zijn dan helemaal niets doen, omdat de belasting die het op je lichaam legt, te veel kan zijn. De kans op blessures of erger is des te groter als je dingen te snel probeert te doen.

Een ander ding dat je moet doen voordat je aan een trainingsprogramma begint, is je leeftijd en algemene fysieke conditie te erkennen en te accepteren.

Hoewel we allemaal graag geloven dat we nog steeds dingen kunnen doen die we in onze tienerjaren en twintigers konden doen, is de waarheid dat wanneer je de tweede helft van je leven bereikt, je gewoon niet kunt doen wat je in één keer zou kunnen.

Accepteer dat en probeer het niet te zien als een uitdaging die moet worden overwonnen. Als je dit doet, zul je waarschijnlijk te veel proberen te doen, en nogmaals, dat kan het risico op letsel en of blessuren aanzienlijk vergroten.

Geblesseerd raken is een van de zekerste manieren om je trainingsprogramma te stoppen, dus het verhoogde risico dat aan Teveel, Te snel en Te zwaar kleeft, is het echt niet waard.

Start met wandelen

Wanneer was de laatste keer dat je ergens liep? Ik heb het hier niet over wandelen over bergen. Ik heb het ook niet over de Avond-vierdaagse. Denk er over na. Wanneer was de laatste keer dat je de moeite deed om te lopen, in plaats van in de auto te springen? Wandelen is een van de gemakkelijkste en meest effectieve vormen van aërobe oefening (oefening die je hartslag en dus je bloedcirculatie verhoogt) die er is en het is iets dat voor iedereen gratis beschikbaar is. Wandelen bespaart je zelfs geld en helpt de wereld waarin we leven te beschermen.

Het bespaart geld op je benzinerekening en vermindert de hoeveelheid door auto’s gegenereerde verontreinigende stoffen die bijvoorbeeld in de atmosfeer worden gepompt die we allemaal inademen. Regelmatig wandelen helpt het risico op hartaandoeningen, osteoporose en sommige vormen van kanker te verlagen, evenals het verminderen van je lichaamsvet en het verlagen van je bloeddruk. In tegenstelling tot veel andere vormen van lichaamsbeweging (bijv. joggen), heeft lopen een lage impact en een lage intensiteit, dus het risico op blessures wordt ook geminimaliseerd. Als je een paar kilometer naar de winkel loopt in plaats van de bus of metro te nemen, dan doe je jezelf ook goed en houd je een paar euro op zak.

Investeer in je voeten

Investeer in goede loopschoenen

Wandelen is iets dat je altijd en overal kunt doen en dat helemaal gratis is. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar comfortabele schoenen, bij voorkeur met gedempte zolen om je voeten te beschermen, en leren bovenwerk (of schoenen gemaakt van andere natuurlijke materialen zoals canvas) die je voeten laten ademen. Veel moderne sportschoenen zijn volledig gemaakt van synthetische materialen (meestal een of andere vorm van plastic) en het dragen ervan leidt daarom tot een ongezonde ophoping van zweet. Dit kan leiden tot schimmelaandoeningen zoals voetschimmel, en het hebben van een dergelijke aandoening zou uw trainingsprogramma ernstig verhinderen, dus het dragen van de juiste schoenen vanaf het begin is uiterst belangrijk. Misschien denk je dat je geen tijd of gelegenheid hebt om te lopen? Laat me je vertellen, dat is slechts een excuus. Iedereen heeft de mogelijkheid om te lopen als ze bereid zijn om kleine aanpassingen te maken aan de manier waarop ze hun dagelijks leven leiden. Als je bijvoorbeeld elke dag met het openbaar vervoer naar je werk gaat – de metro of bus – wat dacht je ervan om een ​​paar haltes eerder uit te stappen en de rest wandelend te vervolgen? Werk je thuis dan is het een mooie start om iedere ochtend een rondje te lopen voordat je begint met werken.  Dat kan zelfs een paar extra jaren aan je leven gaan toevoegen. Als je dat voor ogen houdt zou je dan niet eens de overweging maken? Je wordt er altijd beter van en niet slechter.

Heb je er ooit aan gedacht om de kinderen naar school te brengen in plaats van ze achterin je auto te zetten en ze die ene kilometer te rijden? Is dat nodig? Lopen zou niet alleen goed voor je zijn, maar het geeft je direct ook het juiste voorbeeld aan je kinderen. Het  leert je kinderen ook van jongs af aan goede gewoonten, en er is onderzoek dat aangeeft dat kinderen die op jonge leeftijd geleerd hebben dat lopen een goed idee is, dit vaak blijven doen. hun latere leven. Met één kleine verandering in je dagelijkse routine beschermt je jarenlang je eigen gezondheid en die van je kinderen.

Een hond

Hoe zit het met het nemen van de hond voor een wandeling in de ochtend en ‘s avonds? Ik vind ten eerste dat je hier geen hond voor moet nemen, laat ik hier heel duidelijk in zijn. Wat wel een groot voordeel is: je moet minimaal twee keer per dag de deur uit voor je hond. Er is dan helemaal geen weg meer terug om niet meer te bewegen. Heb je geen hond? Misschien kun je eens overwegen of er iemand in je buurt woont die het fijn zou vinden dat zijn hond uitgelaten wordt. Misschien heb je buurtbewoners die je eerst heel gek aan zouden kijken, maar misschien wel juist heel blij zullen zijn dat als zij niet kunnen hun hond uitgelaten wordt, voor niets!

Als je het niet vraagt, dan weet je het niet. En jij zou je leven misschien ermee kunnen verlengen.  

Als het niet anders kan

En Natuurlijk soms moet je je auto gewoon gebruiken. Woon je wat achteraf dan snap ik dat zeker dat je waarschijnlijk geen andere keus hebt. Maar dan nog heb ik wel een tip; zet je auto net iets verder dan je gewend bent. Als je aan het winkelen bent, duw je een karretje met al je boodschappen erin van de winkel naar je auto, dus dat voegt wat extra inspanning (d.w.z. beweging) toe aan wat je aan het doen bent.  

Hoeveel moet ik lopen?

Het antwoord op die vraag is: hoe meer je kunt lopen, hoe beter het zal zijn en hoe meer je gezondheid er baat bij zal hebben. Doe het in ieder geval in het begin redelijk rustig aan met korte wandelingen van tien minuten. Begin elke wandeling relatief langzaam en  versnel in het midden en eindig met een korte ‘afkoeling’ als je langzamer gaat wandelen. Bouw dit geleidelijk (maar niet te geleidelijk) op naar minimaal vijf keer per week minimaal 30 minuten per dag wandelen, al is het niet nodig dat je de volle dertig minuten in één sessie traint. Drie keer tien minuten. Wandelen zou bijvoorbeeld even effectief zijn, dus als dat beter aansluit bij je dagelijkse routine, dan is dat de manier om dit te doen. Je moet echter ook beseffen dat vijf keer per week vijf keer per week dertig minuten per dag de minimale tijd is dat je moet wandelen, en niet je uiteindelijke doel. Als je een uur per dag aankunt, is dat nog beter!

Tel je stappen

Als je je lopen serieus gaat nemen (en onthoud dat we het hier hebben over je gezondheid en welzijn, dus dat zou je moeten doen), dan wil je misschien investeren in een stappenteller waarmee je het aantal stappen kunt tellen dat je zet elke dag. Maar tegenwoordig houdt ook je telefoon dit bij. Het werkt wel effectief en zeer motiverend, maar sla er niet in door. Ik ken mensen die voordat ze naar bed gaan nog enkele stappen moeten zetten om hun doel te behalen. Ze doen dit dan in de woonkamer door stappen te zetten op hun plaats. Persoonlijk vindt ik dit te ver gaan en niet het doel. Haal je het vandaag niet dan is de uitdaging des te groter om er morgen weer voor te gaan! Maar met een stappenteller stel je vast hoeveel stappen je zet op een normale ‘niet-wandeldag’ en probeer dat aantal vervolgens te verhogen met ten minste 2000 stappen als je aanvankelijke doel. In een stevig wandeltempo betekent dat een paar extra kilometers per dag, dus het is een goed begin, maar dit moet alleen als een begin worden beschouwd. Probeer dit cijfer zoveel mogelijk te verhogen en uw gezondheid zal onvermijdelijk profiteren van je inspanningen. Het is niet meer dan normaal dat er momenten zijn waarop je minder gemotiveerd bent dan andere om daadwerkelijk te gaan wandelen. Dit is wanneer het hebben van een hond om mee te oefenen een grote motivator kan zijn, of het uitlaten van de kinderen een soortgelijk doel zou hebben. Als dat niet lukt, kan wandelen ook een heel sociale vorm van lichaamsbeweging zijn, dus wat dacht je ervan om een ​​groep vrienden of collega’s bij elkaar te krijgen om samen te gaan wandelen? Sommige van die mensen betalen op dit moment waarschijnlijk honderden euro’s  aan lidmaatschapsgelden voor de sportschool, en als je ze kunt laten zien hoe ze precies dezelfde trainingsvoordelen gratis kunnen krijgen, dan is het meer dan waarschijnlijk dat ze je uitdaging aan zullen nemen.  

Vergeet de lift

Veel mensen, vooral degenen die in overvolle steden wonen, misschien werken in hogere kantoren (flatgebouwen). Ze gebruiken de lift elke dag van hun leven om naar de verdieping van hun kantoor te komen. Weer anderen gebruiken liften in warenhuizen, woonflats, parkeergarages enzovoort. Vergeet de lift en neem de trap, want traplopen is een van de meest effectieve vormen van fitness die je kunt doen. Dit werd duidelijk bewezen door een Brits onderzoek zo’n tien jaar geleden, toen onderzoekers ontdekten dat voor gemiddeld zittende mensen slechts een paar minuten traplopen per dag hun cardio gezondheid aantoonbaar verbeterde. Dit onderzoek was van bijzonder belang omdat het idee ondersteunde dat elke dag een aantal korte work-outs van lichaamsbeweging een erg groot verschil zal maken voor je gezondheid (vandaar het idee dat je drie keer per dag tien minuten kunt wandelen in plaats van slechts één keer dertig minuten)

Studie en wetenschappelijke onderzoeken

De studie onderzocht dat 20 vrouwen van middelbare leeftijd die een relatief zittend leven leidden, in minder dan twee en een halve minuut 200 treden moesten beklimmen. Dit was volgens de onderzoekers een ‘stevig maar goed te doen’ tempo, maar de eerste keer dat ze het deden, zorgde het er toch voor dat de hartslag van de proefpersonen opliep tot ongeveer 90% van de verwachte maximale hartslag. Desondanks gingen de proefpersonen van één klim per dag in de eerste week naar zes per dag in de zesde en zevende week. Dit betekende dus dat de proefpersonen aan het einde van de test ongeveer dertien en een halve minuut per dag trapten, wat (voor het geval het punt niet duidelijk is) minder dan een kwartier van redelijk zware inspanning per dag vertegenwoordigt .

Aan het einde van dit relatief bescheiden (en volledig gratis) oefenprogramma waren de geteste vrouwen meetbaar fitter dan voorheen. Elke indicator was aanzienlijk verbeterd. Hun hartslag onmiddellijk na de klim was aanzienlijk gedaald en hun ademhaling was ook vertraagd, wat aangeeft dat ze minder zuurstof nodig hadden om hun inspanningen te ’tanken’. Aan de andere kant waren hun HDL-spiegels gestegen, wat een goede zaak is, omdat lipoproteïne met hoge dichtheid soms ook bekend staat als ‘goed’ cholesterol. Hoge niveaus van HDL in het bloed lijken een rol te spelen bij het verminderen van het risico op een hartaanval, terwijl lage niveaus het tegenovergestelde lijken te doen door het risico op hartaandoeningen te vergroten. Het is duidelijk hoe effectief traplopen kan zijn als oefening, en het is nog meer het geval als je de trap neemt dat je er twee tegelijk aan het beklimmen bent. Dit verhoogt aanzienlijk het werk dat uw beenspieren moeten doen, en dat verhoogt op zichzelf de aerobe effecten van uw oefening met een merkbare mate.

Bewijzen

Dit alles bewijst één ding. Maar ik kan je verzekeren, je gaat wonderbaarlijk zelf al heel snel merken dat je fitter wordt en je fitter voelt zodra een paar weken hebt kunnen volhouden dat je meer en regelmatig beweegt. Daar heb je geen wetenschap voor nodig. Je hoeft niet uren achter elkaar te sporten om te genieten van de voordelen die een ‘work-out’ met zich meebrengt. Minder dan 15 minuten traplopen per dag zal je algehele aerobe gezondheid aanzienlijk verbeteren en het kost je helemaal niets. Dus de volgende keer dat je naar kantoor of het warenhuis gaat en in de verleiding komt om in een overvolle, hete en zweterige lift te stappen, denk er dan even over na. 

lekker sporten in huis en tuin

Lichaamsbeweging is uiteindelijk niets meer dan je lichaam laten werken, energie verbranden met je spieren om bepaalde doelen te bereiken die je jezelf stelt. In vervlogen tijden, toen fysieke arbeid veel gebruikelijker en belangrijker was, hoefde de mens zich niet echt zorgen te maken over wat in wezen een kunstmatige vereiste is als een manier om energie te verbranden. Tegenwoordig omvat de algemene westerse levensstijl heel weinig fysieke arbeid op het werk (uitzondering daar gelaten..), vandaar de noodzaak om manieren te bedenken om te oefenen.

Het runnen van een huis aan de kanthouden vereist echter werk en inspanning, en dus, of je het nu beseft of niet, je oefent elke keer dat je je huis aan het schoonmaken bent. Veel mensen zien  bijvoorbeeld het huishouden doen als een vervelend en vermoeiend karwei. Het kost enorm veel energie om de stofzuiger te gebruiken, het huis af te stoffen, ramen zemen, poetsen, strijken en de afwas doen. Het staat waarschijnlijk niet hoog op het lijstje van plezierige bezigheden om en in het huis. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

Toch vertegenwoordigen al deze activiteiten oefeningen waarvan je niet eens weet dat je ze doet en wat ze voor je doen. Zoals blijkt dat 15 minuten stofzuigen en afstoffen 40 kilocalorieën extra zal verbranden voor een 40-jarige vrouw die 78 kilo weegt en 165 centimeter lang is. Dat is eigenlijk enorm veel, dus een uitdaging om dit misschien als een extra work-out te gaan zien.  Het gazon maaien, in de tuin graven en het onkruid wieden zal een even gunstig effect hebben, met een kwartier van dit soort activiteiten verbrandt je meer dan vijftig calorieën. Aangezien ’tuinieren’ een activiteit is waar veel mensen van genieten en er vele uren aan besteden, is er dan nog een stempel op van een serieuze work-out. Ik vermoed dat de meeste mensen dit nooit als oefening zouden beschouwen, dus dat maakt het veel gemakkelijker om te doen.  

Poets je auto zelf

Is de auto vuil? Als dat zo is, vergeet dan het idee om het naar de wasstraat te brengen, want zelf wassen met de hand heeft veel voordelen. Je bespaart niet alleen het geld dat je anders aan de wasstraat zou hebben uitgegeven en draagt ​​je zeker ook  steentje bij aan het milieu. Doe met autowassen strekoefeningen: je  moet over het autodak reiken, jezelf buigen. Zo train je al je spieren bij het autowassen. Dit zijn spieren die je over het algemeen niet gebruikt als je in een zittende kantooromgeving werkt.

In het geval van het wassen van de auto, zelfs in een mooi, rustig tempo – het is tenslotte geen race – verbrand je nog steeds 150 kilocalorieën per uur.

 

Als wandelen niets voor jou is

Misschien is wandelen niets voor jou, maar fietsen wel? Fietsen heeft heel veel voordelen en weinig nadelen. Het is soms voor kleinere afstanden nog sneller te fietsen dan met de auto te rijden. Om te beginnen is fietsen een geweldige oefening, maar ook uitdagend, sociaal en heel erg leuk. Het is milieuvriendelijk. Er komen geen vervuilende stoffen vrij wanneer je de trapkracht gebruikt. Het gebruikt alle belangrijke spiergroepen in de onderste helft van het lichaam en het geeft ook je hart een uitstekende work-out.

Fietsen

Voor de vele mensen die andere sporten zoals joggen niet kunnen doen vanwege de impact en druk die zo’n sport op hun gewrichten heeft, is fietsen ideaal. Omdat de fiets het grootste deel van het gewicht van je lichaam draagt, wordt de impact op je gewrichten aanzienlijk verminderd terwijl je op de fiets zit, dus fietsen is iets dat bijna iedereen kan doen. Het verbrandt calorieën en helpt ook om het vetgehalte in je lichaam te verlagen, dus als je geïnteresseerd bent om af te vallen terwijl je geniet, is fietsen zeker een sport om te overwegen. Een ander voordeel van fietsen is dat de meesten van ons het al kunnen, dus er is geen extra speciale training voor nodig. Dit kan een voordeel zijn in vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging waarbij training nodig is, omdat het idee alleen al om een ​​trainingsprogramma te doorlopen, je er in de eerste plaats van kan weerhouden om mee te doen. Maar als je eenmaal weet hoe je moet fietsen, is het een kwestie van, eenmaal geleerd, nooit vergeten. Als je wilt gaan fietsen, is het eerste advies dat je, zoals bij alle vormen van lichaamsbeweging, langzaam moet beginnen, vooral als je in het recente verleden letterlijk niet hebt gesport. Het volgende dat je moet doen, is beslissen wat voor soort fiets je wilt. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, zoals racefietsen, toerfietsen en mountainbikes

Verschillende fietsen
 

Waar wil je naartoe?

Wat wil je gaan doen op je fiets en waar wil je naartoe fietsen? Beantwoord die vraag en dat wijst je in de richting van het type fiets dat het beste bij je past. Niet iedereen heeft toegang tot dezelfde faciliteiten en middelen of zal zijn fiets voor dezelfde doeleinden gebruiken, omdat deze factoren van land tot land en soms van gebied tot gebied verschillen.  Niet iedereen fietst bijvoorbeeld op de weg, omdat een van de weinige nadelen van fietsen is dat het op veel plaatsen behoorlijk gevaarlijk kan zijn, omdat het niveau van autorijden en chauffeurs zo varieert. Al zijn er wel steeds meer fietspaden, maar je zou ook kunnen besluiten om off-road te fietsen als je toegang hebt tot dergelijke bronnen en faciliteiten. Dit zou je natuurlijk in de richting van een mountainbike wijzen in plaats van een racefiets.  Steeds meer komt de bakfiets in het straatbeeld. Heel handig om je kleuter(s) naar school te brengen. Ook zie ik mensen fietsen met hun hond in een bakfiets. Dit is ook een opkomende manier van fietsen. Iedereen zal daarom zijn fiets kiezen op basis van zijn specifieke behoeften, dus probeer vast te stellen wat de jouwe is voordat je in een fiets investeert.  

Tip om een fiets te kopen met een lager budget

Wees ook niet te trots om eens te kijken in de winkel naar het aanbod voor tweedehands-fietsen als je op zoek bent naar een fiets. Je zult een aantal verrassende koopjes vinden. Sommige fietsenwinkels hebben deze permanent op voorraad staan. Of kijk eens op een veilings-site waar je fietsen kunt kopen. Let er dan wel op dat de fiets veilig is. Dat je verlichting werkt, zowel voor en achter. Dat je remmen goed werken. En of het misschien beter is om met een veiligheidshelm te fietsen. Ik denk dat dit straks verplicht zal worden om een fietshelm te dragen. Het is een goed idee om een ​​basis-gereedschapsset en een reservebinnenband (je moet dan wel weten hoe deze verwisselt moet worden) bij je te hebben. Reflecterende kleding helpt je om veilig te blijven, waar je ook fietst.

Fietsenbanden

Blijf in eerste instantie fietsen op redelijk vlak terrein totdat je wat uithoudingsvermogen en weerstand hebt opgebouwd, en wees voorbereid op zeer stijve benen de dag na de eerste paar ritten. Dit is een teken dat je je spieren aan het trainen bent. Misschien heb je ze al een tijdje niet gebruikt. Deze pijn zal op een zeker moment gaan verdwijnen. Als je eenmaal vanaf dit startpunt hebt opgebouwd, begin dan met het opnemen van heuvels en hellingen op je gekozen fietsroutes, omdat dit het werk dat je moet doen tijdens het trappen zal verhogen, en dat verhoogt de aerobe voordelen van je fietstraining aanzienlijk. Zoals aan het begin van dit gedeelte vermeld, kan fietsen een heel gezellig tijdverdrijf zijn, en als je meer van je fietsen wilt genieten, waarom zou je je dan niet aansluiten bij een plaatselijke wielerclub? Investeer in een goed zadel op je fiets. Er zijn zo vreselijk veel zadels die tegenwoordig zadelpijn goed tegengaan.

Kijk hier eens voor fietszadels

Elektrische fiets of geen fiets

Ik heb al meerdere mensen horen zeggen dat ze nooit een fiets hadden gekocht als er geen elektrische fietsen zouden zijn. “Nu we een elektrische fiets hebben fietsen weer meer dan ooit”, is ook een bekende uitspraak die ik regelmatig hoor. Je hebt ook fietsen met een trapondersteuning. Die je “aan” kunt zetten wanneer je dit nodig hebt. En sommige mensen zetten ze natuurlijk altijd “aan”, maar het belangrijkste voor je gezondheid dat je beweegt. Beter bewegen dan niet bewegen. en dat gaat goed met een elektrische fiets. Zelfs kom ik de mountainbikers nog wel eens tegen in het bos met een trapondersteuning. Anders waren ze misschien wel niet gegaan! Ik vind een elektrische fiets daar mag je mee gezien worden!

Electrische fietsen

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *