Wonderbaarlijke gezondheidsvoordelen van Mariadistel

Mariadistel, een kruid uit de Asteraceae familie, is inheems in mediterrane landen en wordt al sinds de oudheid gebruikt als reinigingsmiddel en om de effecten van giftige planten tegen te gaan. Zijn belangrijkste werkzame stof, silymarine, wordt meestal uit de zaden gewonnen. Het wordt veel gebruikt bij verschillende kwalen zoals kanker, hepatitis, diabetes en algemene ontstekingen.

Dankzij de moderne wetenschap begrijpen we nu beter hoe mariadistel werkt en waarom het zo heilzaam is voor onze gezondheid. Laten we eens kijken naar enkele van de verbazingwekkende voordelen die mariadistel biedt. 

Wat is mariadistel en wat zijn de voordelen ervan? 

Mariadistel bevat een verscheidenheid aan verbindingen, waaronder flavonoïden en terpenoïden, die het lichaam veel gezondheidsvoordelen bieden. Het belangrijkste bestanddeel in mariadistel is het belangrijkste actieve bestanddeel, silymarine. Silymarine is een antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen, het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de regeneratie van levercellen. Het kan ook helpen de groei van bepaalde soorten kankercellen tegen te gaan. Bovendien kan mariadistel ook cholesterolverlagende effecten hebben die gunstig kunnen zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte. 

Versterking van de levergezondheid 

Hoe mariadistel de levergezondheid versterkt is al tientallen jaren onderwerp van onderzoek vanwege het langdurige gebruik als leverversterker. Mariadistel helpt de levercellen gezond te houden door gifstoffen en ziekten buiten de deur te houden.

Studies hebben aangetoond dat mariadistel zelfs de niveaus kan verlagen van enzymen die vaak in te hoge hoeveelheden voorkomen bij mensen met een zieke lever.

Dit alles maakt mariadistel tot een effectieve behandelingsoptie voor het verlichten van cirrose of hepatitis symptomen. Mariadistel is een natuurlijk middel dat al lang bekendstaat om leveraandoeningen tegen te gaan. Als je een gezonde lever wilt behouden, is het zeker de moeite waard om het dagelijks te gebruiken.

Verlaging van de bloedsuikerspiegel 

Mariadistel kan ook nuttig zijn bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het behandelen van diabetes symptomen. Silymarine-extract kan de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes type 2 verbeteren. Bovendien kan het nuttig zijn bij het voorkomen van complicaties die samenhangen met diabetes, zoals zenuwschade of nierproblemen. 

Bestrijding van ontstekingen 

Mariadistel is een populair natuurlijk middel geworden voor mensen die te maken hebben met chronische ontstekingen en daarmee samenhangende problemen. Mariadistel bevat silymarine, een stofje dat ontstekingen kan verminderen door TNF-alfa te blokkeren. TNF-alfa is een stofje dat bijdraagt aan chronische ontstekingen. Mariadistel is niet alleen goed voor huidproblemen als acne of eczeem en gewrichtspijn door artritis, maar het kan ook helpen je afweersysteem te versterken. Dit gebeurt door immuuncellen te activeren, waardoor ze beter virussen en bacteriën bestrijden die met ontstekingen in verband worden gebracht. Kortom, je kunt niet fout gaan door deze ontstekingsremmende krachtpatser toe te voegen aan je natuurlijke gezondheidsroutine!

De rol van Mariadistel bij de preventie van kanker 

Mariadistel is bestudeerd om zijn potentiële anti-kanker eigenschappen vanwege zijn silymarine gehalte. Uit een studie uit 2013, gepubliceerd in Phytotherapy Research, bleek dat silymarine remmende effecten had op leverkankercellen in combinatie met chemotherapiemiddelen. Een studie uit 2014 toonde aan dat mariadistel de groei van tumoren kan vertragen en de kans op overleving bij muizen met melanoom kan vergroten. Hoewel er meer onderzoek naar dit onderwerp gedaan moet worden, suggereren deze studies dat mariadistel mogelijk kan helpen bij de behandeling of preventie van kankers zoals prostaatkanker, borstkanker en darmkanker. 

Andere potentiële gezondheidsvoordelen van mariadistel

Naast de potentiële anti-kanker eigenschappen, kan mariadistel ook andere gezondheidsvoordelen hebben. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen hartziekten te voorkomen door het slechte cholesterolgehalte te verlagen en de algehele gezondheid van het hart te verbeteren. Het kan ook helpen spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid te verminderen, acne symptomen te verbeteren. En zelfs te beschermen tegen nierschade veroorzaakt door bepaalde medicijnen of gifstoffen. 

 Aanbevolen dosering van mariadistel

Het innemen van mariadistel als supplement kan zeer heilzaam zijn voor veel aandoeningen, maar het bepalen van de juiste dosering is moeilijk. Het kan van maker tot maker verschillen en de concentraties van het werkzame bestanddeel veranderen bij fabrikanten. Daarom is het belangrijk om met je arts te praten voordat je een suppletieroutine begint. De aanbevolen dosering van mariadistel in poedervorm is over het algemeen 1-3 theelepels per dag, die gemakkelijk kunnen worden gemengd in een vloeistof naar keuze – een smoothie, sap of eiwitshake. Als je iets creatievers wilt, kun je de bladeren en stengels stomen en er een salade van maken. Het kruid heeft ook extra voordelen, maar verwijder de doornen wel eerst!

Bijwerkingen van mariadistel

Bijwerking van mariadistelMariadistel heeft weinig bekende bijwerkingen en kan meerdere jaren zonder grote problemen worden ingenomen. Bij gebruik in combinatie met medicijnen wordt echter geadviseerd om voor gebruik een arts te raadplegen. Sommige mensen kunnen kleine bijwerkingen ervaren zoals misselijkheid, diarree, jeuk en een opgeblazen gevoel. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan eerst een arts voordat je mariadistel gebruikt, vanwege de mogelijke risico’s. Het wordt ook niet aanbevolen voor kinderen. Bovendien, als je allergisch bent voor artisjokken, kiwi’s, ambrosia, madeliefjes, goudsbloemen of chrysanten, dan moet het gebruik van Mariadistel helemaal vermeden worden, omdat het tot een allergische reactie kan leiden.

Met de bewezen voordelen van Mariadistel, maar toch weinig bekende bijwerkingen waardoor het een veilig kruidensupplement is voor de meeste volwassenen. Je arts raadplegen voor gebruik is altijd de beste optie!

AANBEVOLEN MARIADISTEL ARTIKELEN:

Vitakruid Mariadistel Complex 50ML

Mariadistel Complex bij de Onlinedrogist.nl

Dit is een natuurlijk supplement ter ondersteuning van de levergezondheid en ontgifting. Het levert antioxidanten en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen, en de noodzakelijke bouwstenen leveren voor een gezonde celfunctie. Mariadistel Complex bevat een combinatie van kruiden, waaronder Mariadistel, paardenbloemwortel, zoethoutwortel en kurkuma.

Jacob Hooy Mariadistelkruid Gemalen 1KG

Mariadistelkruiden bij de Onlinedrogist.nl

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de meest verfrissende en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen!

Lees verder

Hoe je je lichaam kunt ontgiften

Ben je klaar om je energiek en verjongd te voelen? Detoxen is een geweldige manier om de opeenhoping van gifstoffen in je lichaam te verwijderen, je immuunsysteem nieuw leven in te blazen en gezonde gewoonten te stimuleren. Het eten van meer vers fruit en groenten kan deze reiniging ondersteunen en tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen leveren zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten die nodig zijn voor een optimale gezondheid. In deze blogpost bespreken we de basisprincipes van een succesvolle detox met uitsluitend natuurlijke bronnen zoals fruit en groenten, evenals enkele tips over hoe je deze voedzame superfoods in je dagelijkse dieet kunt opnemen.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.