Ziek worden op vakantie

Hoe komt dit?

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Dan heb je vakantie en word je ziek!

Waarom schijnen mensen altijd ziek te worden op vakantie? Er zijn een paar mogelijke verklaringen voor dit verschijnsel. Eén mogelijkheid is dat mensen overspannen zijn in de aanloop naar hun vakantie, en daardoor een gevoel van opluchting ervaren als ze eindelijk vrij nemen. Deze opluchting kan gevolgd worden door een periode van zich niet zo goed voelen terwijl het lichaam zich probeert aan te passen. Een andere mogelijkheid is dat mensen tijdens hun vakantie ongezond gedrag gaan vertonen, zoals het eten van voedsel dat niet goed voor hen is of te weinig slaap krijgen. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden. Tenslotte is het ook mogelijk dat mensen na hun vakantie gestrest raken, omdat ze hun normale routine weer moeten oppakken. Ook deze stress kan tot gezondheidsproblemen leiden. Dus als je een vakantie plant, vergeet dan niet goed voor jezelf te zorgen!

Inhoudsopgave

Het is geen toeval

Waarom worden mensen ziek op vakantie? Het kan zijn omdat ze blootgesteld worden aan ziekteverwekkers die ze tijdens hun werkweek niet tegenkomen. Bijvoorbeeld pesticiden bij het tuinieren of verf of oplosmiddelen bij het klussen. Thuis heb je misschien een huisdier waar je eigenlijk een beetje allergisch voor bent. Of je slaapt in een slecht geventileerd huis.

Misschien is je immuunsysteem gewoon uitgeput door de stress van het werk en heeft het een pauze nodig. Wat de reden ook is, ziek worden op vakantie is beslist geen pretje. Dus, als je de volgende keer een reis plant, neem dan zeker wat extra handontsmettingsmiddel en Lysol doekjes mee!

Een ander patroon tijdens je vakantie

Een vakantie is het perfecte moment om te ontspannen en te ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven. Maar voor sommige mensen kan dit betekenen dat ze een aantal ongezonde gewoonten aannemen.

Een veel voorkomend probleem zijn veranderingen in het slaappatroon. Mensen slapen vaak langer op vakantie, wat tot vermoeidheid kan leiden en het moeilijker maakt om zich weer aan een normaal schema aan te passen als de vakantie voorbij is.

Bovendien kan het koffiegebruik op vakantie toenemen, wat hoofdpijn en andere problemen kan veroorzaken. Overmatig alcoholgebruik kan ook een probleem zijn, want het kan de slaap verstoren en tot uitdroging leiden.

Dus als je gezond wilt blijven op je volgende vakantie, let dan op je slaap en cafeïne inname, en drink veel water.

Minder leuke dingen

Het klinkt misschien vreemd, maar soms kunnen mensen eraan wennen om ziek te zijn. Er komen minder leuke dingen in het leven op ons af, zoals familiebezoek of reisplannen, en in plaats van ervan te genieten zien we ze als hinderlijk. Vrolijk moeten doen en aan activiteiten deelnemen terwijl we ons niet op ons best voelen kan tot extra stress leiden.

En wat is een gemakkelijke manier om onder iets uit te komen wat we niet willen doen? Door ziek te zijn, natuurlijk. Helaas kan dit een gewoonte worden. Telkens als we wat vrije tijd hebben, vertelt ons lichaam ons dat het tijd is om te rusten, want daar zijn we voor opgeleid.

Dit kan een moeilijke cyclus zijn om te doorbreken, maar het is belangrijk om het te proberen. Leren hoe we onze stress kunnen beheersen en voor onze geestelijke gezondheid kunnen zorgen is essentieel voor een gelukkig en gezond leven.

Aandacht voor je lichaam

Op een werkdag is je geest gericht op de taak die je te doen staat en heb je geen tijd om aandacht te besteden aan eventuele lichamelijke ongemakken die je voelt. Daardoor neem je pas vermoeidheid of pijnen waar als je op vakantie bent.

Door nu te rusten geef je je lichaam meer aandacht en daardoor zul je je eerder bewust zijn van eventuele lichamelijke tekenen van vermoeidheid of ongemak. Door meer aandacht voor je lichaam te hebben, kun je voorkomen dat deze lichamelijke verschijnselen ernstiger worden.

Bovendien geef je, door een pauze te nemen van je werk, je lichaam de gelegenheid om uit te rusten en te herstellen. Door nu te rusten kun je toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen en je algehele welzijn verbeteren.

Lekker wandelen in de Duinen

Moeite met aanpassen aan een andere situatie

Mensen die het moeilijk hebben om zich op lichamelijk vlak aan te passen van werk aan vrije tijd, kunnen vatbaarder zijn voor stress en angst. Hun adrenalinespiegel blijft te hoog tijdens de vrije tijd, of hun werkspanning verhindert hen om normaal ziek te worden.

Een snelle overgang van activiteit naar rust kan gezondheidsproblemen veroorzaken omdat het je lichaam uit balans brengt. In de snelle wereld van vandaag is het van cruciaal belang strategieën te vinden om te vertragen en ons lichaam de kans te geven te herstellen.

Uitstellen van je ziek zijn

Je hebt een weekendje weg gepland of je gaat op vakantie en je beland in bed met koorts. Het is alsof je lichaam met je probeert te communiceren door te zeggen dat je vakantie nodig hebt, maar je bent er nog niet klaar voor om het te horen. Volgens deskundigen staat deze aandoening bekend als het “omgekeerde ziekzijn syndroom”, en het is meer dan alleen ziekte uitstellen tot de een betere gelegenheid.

Men denkt dat een combinatie van stress, persoonlijkheidstype, en werkdruk allemaal kunnen bijdragen tot het omgekeerd syndroom. Bijvoorbeeld, mensen die perfectionistisch zijn of workaholics kunnen meer geneigd zijn zichzelf te pushen tot ze hun breekpunt bereiken. En wie het gevoel heeft onvervangbaar te zijn op zijn werk of een bijzonder hoge werkdruk heeft, loopt misschien ook de risicoziekte uit te stellen tot hij het zich kan veroorloven wat vrije tijd te nemen.

De oplossing tegen ziek worden tijdens je vakantie

Wetenschappers denken dat lichaamsbeweging de overgang van werk naar vrije tijd kan verzachten. Dus als je op vakantie gaat, overweeg dan om op vrijdagavond of de laatste werkdag voor je reis nog wat aan lichaamsbeweging te doen.

Neem bovendien je levensstijl onder de loep. Ga na of veranderingen in je slaappatroon je problemen bezorgen. Drink je koffie op verschillende tijden? Of drink je tijdens je vakantie veel minder of meer koffie of alcohol? Misschien is je vrijetijdsziekte ook een teken dat je het rustiger aan moet doen op je werk. Wat het geval ook is, een beetje planning en voorbereiding kunnen je een heel eind op weg helpen om je vakantie echt rustgevend en verjongend te laten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.